Нещодавно студенти освітньої програми «Психологія перемовин та медіація» разом із директоркою навчально-наукового інституту комунікацій Оксаною Коваль та директоркою школи професійного розвитку «АКМЕ» Марією Бригадир мали змогу побувати у практичній установі – Західному регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Директор центру Ірина Хондогій розповіла про функціонування центру, завдання системи БПД, а також про процедуру, умови та випадки залучення медіаторів та психологів у процесі надання правової допомоги.

Також студенти дізналися про надання послуг у міжсекторальному центрі захисту та соціально-психологічної підтримки «Барнахус» у процесі правосуддя для дітей, які постраждали унаслідок насилля, або стали свідками насиллля як моделі дружнього до дитини правосуддя.

Директор наголосила, що кількість випадків, де необхідне залучення психологів зростає, як і випадків звернення до медіаторів, для вирішення конфліктів за допомогою процедури медіації.

Комунікаторка центру Ольга Дубчак поділилася досвідом щодо реалізації центром пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Зокрема, «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, включає скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання вчиненню повторним злочинам. Відрадно, що директорка ННІК Оксана Коваль є причетною до команди з реалізації цього проєкту як член міжвідомчої робочої групи, психолог проєкту та тренерка програми індивідуальних занять для неповнолітніх «Життєві навички».

Щира вдячність партнерам та стейкхолдерам програми «Психологія перемовин та медіація» – Західному регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за цікавий практичний досвід для студентів.

Упевнені у подальшій продуктивній співпраці та дружніх взаєминах.

Від admin