Заняття у Четвертій Міжнародній школі світових освітніх практик «New Way», що реалізується на базі навчально-наукового інституту комунікацій класичного університету Тернополя спільно з нідерландською бізнес-академією, перетнули межу екватора.

Серед учасників школи цьогоріч, окрім студентів освітньої програми ННІК «Психологія перемовин та медіація», доценти та професори Західноукраїнського національного університету, Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Одеського державного університету внутрішніх справ, Київського фахового коледжу туризму та готельного господарства, Бізнес-школи «КРОК» Університету економіки і права «КРОК», працівники Головного управління Національної поліції у Тернопільській області, ГУНП в Хмельницькій області, ВП № 3 Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області (м. Теребовля), ВП № 3 Чортківського РВП (м. Гусятин), ВП № 1 Тернопільського РУ поліції (м. Тернопіль), Управління поліції охорони в Тернопільській області, представники Ради адвокатів Одеської області, суддя Сторожинецького районного суду, головний спеціаліст Рахункової палати України, представник Адвокатського обʼєднання «Юста», практикуючі психологи, юристи.

Упродовж минулого тижня учасники та спікери дискутували навколо актуальних питань мистецтва ведення кризових перемовин та про нагальну потребу навчитися комунікувати у гострих ситуаціях, працювати з агресією, зі страхами, з тиском, чи маніпуляціями тут і зараз у надзвичайно складний для України час.

Як результат усі отримали багато корисної професійної інформації від фахових спікерів.

Зокрема, лекцію про кризові стани та принципи допомоги і самодопомоги провела українська психотерапевтка у напрямі позитивної психотерапії, супервізорка Тетяна Гаргат. Спікерка поділилася досвідом надання психологічної підтримки та консультування незахищених верств населення, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення росії на територію України та опинилися у складних життєвих обставинах, а також розробкою програм та ініціатив, спрямованих на покращення їх психічного здоров’я в благодійній організації «Рокада». Учасники розглядали питання терапії агресії, занепокоєння, панічних атак, страхів, психосоматичних розладів, наслідків психічних травм тощо.

Надзвичайно щемним був виступ другого спікера, який служить у лавах ЗСУ та працює на передовій з військовими. Про психотерапію на війні розповідав Юрій Стрижевський –психолог-практик, гіпнотерапевт, військовий психолог, кризовий психолог, спеціаліст з біосугестивної терапії (Україна).

Пан Юрій ще з 2014 року працює з військовослужбовцями та членами їх сімей. Сфери його роботи – кризова психологія, стрес, агресія, втрата, залежність. На питання учасників, з якими запитами найчастіше звертаються до нього військовослужбовці, відповідає: «Найважче військові переживають загибель побратимів. Тож, найчастіше доводиться працювати з втратою. Також серед проблем, які виникають у військових відзначаємо важкість адаптування до минулого життя – хтось хоче повернутись назад, хтось не відчуває розуміння серед інших, а хтось має повний перелік симптомів ПТСР».

Досвідом поліцейського перемовника про психологічні механізми переговорної діяльності та спілкування в кризових перемовинах ділився Роберт Котецкі – незалежний аналітик, тренер і радник з безпеки та кризових комунікацій (Польща).

Пан Котецкі навчався поліцейським перемовинам, психології та операціям із захоплення заручників, викрадення людей і боротьби з тероризмом у численних спеціальних підрозділах, зокрема: ФБР (США), BKA/SEK (Німеччина), URNA (Чеська Республіка), ARRAS (Литва), NCA (Англія), GIGN (Франція), GIS (Італія), TEK (Угорщина). Володіє практичними знаннями в галузі техніки спостереження, мови тіла, мікровиразів, маніпуляції та ідентифікації сигналів небезпеки. У свій час він обіймав посаду начальника відділу переговорів Антитерористичного бюро Головного управління Національної поліції в Польщі та виконував функції національного координатора поліцейських перемовин.

Також у перший тиждень учасникам випала нагода поспілкуватися з Мелісою Фортунато – спеціальним агентом ФБР у відставці (США), яка 23 роки була сертифікованим учасником кризових перемовин ФБР і агентом під прикриттям, очолювала групу перемовин у кризових ситуаціях ФБР Клівленда. Зараз Мелісса старший юрист та тренер в «Negotiations Collective».

Як агент ФБР під прикриттям Мелісса діяла як усередині країни, так і за кордоном. Її таємне портфоліо включало транснаціональну організовану злочинність, державну корупцію, торгівлю наркотиками та контррозвідку. Одна зі справ, у якій вона брала безпосередню участь як агент під прикриттям, була доведена до відома президента Сполучених Штатів і отримала нагороду директора ФБР.

Під час тренінгу учасникам було представлено модель сходинок поведінкових змін «Behavioral change stairway model», яка включає техніки активного слухання, емпатію, налагодження взаєморозуміння, механізми впливу та зміну поведінки.

Тренерка поділилася ключовими моментами вдалого ведення кризових перемовин, як-от: командна робота, вибір правильної стратегії та її оцінка, контроль емоцій.

Було надзвичайно цікаво та корисно!

Від admin