13 квітня відбудеться інтервізійна зустріч «Види питань і техніки їх використання в перемовинах та медіації» для студентів освітньої програми «Психологія перемовин та медіація». Ментором виступить Віктор Савченко – медіатор, науковий співробітник Оксфордського університету (Оксфорд, Великобританія), кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна (Харків, Україна).

Студенти вивчатимуть класифікацію питань у перемовинах та медіації за формою (закриті або відкриті, прості або множинні); за змістом (доречні або недоречні); за метою, наміром (уточнюючі, альтернативні, гіпотетичні, риторичні, провокаційні, спрямовувальні, навідні, запитання-твердження (судження, оцінки) тощо) та вправлятимуться грамотно їх ставити.

Техніка постановки запитань часто викликає труднощі в опануванні. Помічними тут будуть знання завдань, що виконують певні види запитань, розуміння наміру запитань, знання впливу певних стилей постановки запитань та, безумовно, практика. «Гарне» запитання має бути доречним щодо етапу медіації та перемовин і ситуації, яка обговорюється, поєднувати запит на певний зміст із такою формою цього запиту, що спонукає до довіри, заохочує до активної комунікації, виявляє повагу.

Під час заняття учасники матимуть змогу зрозуміти, чому варто схилятися до відкритих запитань; чому важливо ставити навідні запитання для ведення переговорів; спробують поєднати нейтральні запитання з поясненнями та визначать типи питань, від яких слід остерігатися.

Упевнені, що багатий досвід ментора цієї частини інтервізійних практик буде надзвичайно корисним для студентів у їхньому прагненні опанувати нові професійні навички.

Від admin