12 квітня у межах проєкту інтервізійних практик студенти освітньої програми «Психологія перемовин та медіація» вироблятимуть навички ведення перемовин у різних стратегіях.

Менторка – Яніна Недашківська, медіаторка, магістерка з медіації та менеджменту конфліктів, фахівчиня у сфері перемовин та комунікацій, здобувачка PhD з соціальних наук (Київ, Україна).

Перший і найпоширеніший метод, який розглядатимуть учасники – гарвардський метод ведення перемовин (принциповий), розроблений Роджером Фішером, Вільямом Юрі та Брюсом Паттоном. Автори – провідні фахівці Гарвардського переговорного проєкту, які пропонують дієвий спосіб принципових перемовин – сприймати опонентів як співучасників вирішення проблеми, а не як ворогів.

Гарвардський (принциповий) метод перемовин ґрунтується на чотирьох принципах, які можна використовувати практично в будь-яких умовах. Кожен принцип пов’язаний з базовим елементом перемовин і дозволяє чітко уявити, як варто діяти:

1. Люди: відокремлюйте людей від проблеми.

2. Інтереси: концентруйтеся на інтересах, а не на позиціях.

3. Варіанти: винаходьте взаємовигідні варіанти.

4. Критерії: наполягайте на використанні об’єктивних критеріїв.

На відміну від активного відстоювання своїх позицій метод принципових переговорів, зосереджений на основних інтересах сторін, взаємовигідних варіантах і справедливих стандартах, що як правило, призводить до розумного рішення.

Перемовини – древній і універсальний засіб людського спілкування. Вони дозволяють знаходити згоду там, де інтереси не співпадають, думки або погляди розходяться. У історичному плані розвиток перемовин йшов у трьох напрямах: дипломатичному, торговому і вирішенні спірних проблем. Успіх перемовин залежить не тільки від хорошого знання теми обговорення, але і володіння технікою ведення перемовин, яка навряд чи може бути представлена у вигляді вичерпного набору рецептів. Щоб грамотно і упевнено вести перемовини, важливо розуміти, у чому складається їх специфіка, які цілі ставлять перед собою учасники, яка загальна модель переговорного процесу.

Тож студенти вироблятимуть навички ведення перемовин у конкретній стратегії, навчатимуться точності, тактовності, висновку на прямолінійність і відсікання маніпуляцій через модель гарвардських перемовин.

Від admin