Нещодавно відбулися чергові тренінги з вироблення практичних навичок ведення медіації для студентів першого та другого курсів навчально-наукового інституту комунікацій класичного університету Тернополя освітньої програми «Психологія перемовин та медіація» від ректора Нідерландської бізнес-академії, почесного професора ЗУНУ Яна ван Звітена.

Майбутні перемовники та медіатори навчаються у змішаному режимі, особливо, якщо це стосується занять, додаткових тренінгів із запрошеними практиками з різних куточків світу, зважаючи на складнощі, які ми переживаємо у час повномасштабної війни в Україні. Якщо лекції через відеозв’язок можуть були цілком продуктивними, то тренувати професійні навички потрібно вживу. Тож, у ННІК є викладачі-іноземці, які періодично приїжджають в Україну для того, щоб зустрітися зі студентами для проведення якісних практичних занять в Тернополі та Києві.

Опановувати ненасильницьку культуру діалогу разом з практиком з величезним досвідом, головою правління Нідерландського фонду якості для медіаторів SKM, президентом Федерації медіаторів Нідерландів, практикуючим медіатором, коучем, тренером, присудовим медіатором Суду м. Бреда (Нідерланди) – це унікальна можливість для українських студентів.

Учасники тренінгів вивчали досвід найкращих європейських миротворчих практик у системі медіації, базові навички медіатора, структуру проведення медіації, техніки формулювання питань, класифікацію медіаційних процедур тощо. Другокурсники вивчали практику медіаційних процедур, вправлялися у практиці ведення медіаційної процедури від початку до кінця, вправлялися у майстерності розв’язання реальних кейсів з практики лектора, визначали критерії та алгоритм аналізу справ на медіабельність, пропрацьовували знову і знову усі етапи медіації, складали медіаційні угоди тощо.

Загалом тренінги включали широку програму взаємозв’язку теорії та практики, у тому числі симуляцій процесу медіації, рольових вправ, роботи у групах, ситуативних кейсів, розбору відеомедіацій практиків світового рівня.

Щиро дякуємо професору Яну ван Звітену за підтримку та надзвичайно глибокий отриманий досвід.

Від admin