Студенти освітньої програми «Психологія перемовин та медіація» продовжують вивчати новий додатковий практико-орієнтований курс «Школи перемовин» під керівництвом талановитого медіатора, експерта з перемовин, сертифікованого міжнародного радника з медіації Олега Трибоя.

Цього тижня майбутні експерти з перемовин та медіації опановували мистецтво ведення східних перемовин – стратагемну модель.

Східну стратагемну модель ведення перемовин називають методом інтелектуальних пасток. Стратагеми подібні до невидимих ножів, які заховані у людському мозку і виблискують, тільки коли їх надумаєш застосувати. Той, хто вміє застосовувати стратагеми, може миттєво перетворити в хаос упорядкований світ або впорядкувати хаотичний світ. Це надзвичайно сильна зброя в руках майстрів та небезпечна вибухівка у руках невігласів.

Студентка групи ПСПмз-11 Тетяна Моржевська ділиться своїми враженнями:

«Під час заняття ми аналізували стародавній китайський канон «Тридцять шість стратагем. Таємна книга військового мистецтва». У перекладі з китайської поняття «стратагема» означає стратегічний план. Головна ідея стратагемного мислення на перемовинах – це не вступати у пряме протиборство, відкрито не конфліктувати, бо це може завести перемовини у безвихідь, швидко виснажити сили і нанести непоправної шкоди партнерським відносинам. Стратагемне мислення на переговорах означає неортодоксальні шляхи досягнення цілей, воно сформувалося у глибокій давнині і було пов’язане з прийомами військової і дипломатичної боротьби.

За допомогою стратагем можна визначати і тактичні ходи, розраховувати оперативні прийоми і передбачати їх наслідки, використовувати психологічні особливості супротивників.

Стратагеми свідчать про те, що навіть у найскладніших ситуаціях на переговорах, коли, здається, нічого вже не можна змінити, важливо зберігати і демонструвати впевненість в своїх силах. При цьому успіху на переговорах не завжди можна домогтися своїми силами, перемога може бути непрямою, через залучення союзників і суперників.

У трактаті «Лунь Юй» докладно описані ідеальні якості політика – «благородного чоловіка», необхідні для ідеального перемовника – справедливість, скромність, правдивість, привітність, шанобливість, щирість, обережність, вміння стримувати свої бажання, відраза до наклепів. Ключовими ж атрибутами «благородного чоловіка» є людинолюбство, гуманність, людяність. Відомо, що Конфуцій називав людинолюбним того, кому притаманні п’ять якостей: шанобливість, ввічливість, правдивість, кмітливість, доброта. «Якщо людина шаноблива, то нею не погордують. Якщо людина ввічлива, то їй довіряють. Якщо людина тямуща, то вона домагається успіхів. Якщо людина добра, то користується повагою в інших».

Надзвичайно цікава модель ведення перемовин та, як завжди, якісно поданий матеріал лектором пробудили у студентів неабиякий інтерес до глибшого вивчення східної моделі перемовин, аби бути озброєними та готовими до будь-яких поворотів у ході переговорного процесу».

Кожна людина стоїть на лінії фронту. Коротка мить неуважності, і ось вже щось, що належить одній людині, дісталося у здобуток іншій, але той, хто вміє застосовувати стратагеми, завжди втримає ініціативу у своїх руках.

Від admin