Одним із напрямів роботи навчально-наукового інституту комунікацій класичного університету Тернополя є організація міжнародних дискусійних платформ із залученням цікавих спікерів із усіх куточків світу. 2 листопада на базі ННІК ЗУНУ відбулася освітня лекція «Правова допомога українцям у Словаччині». Спікером заходу виступив науковець, юрист,  PhD з права Якуб Улагер, який є одним із провідних співробітників центру правової допомоги «Human Rights League» у Словаччині.

 Центр правової допомоги «Human Rights League» активно працює для забезпечення прав та законних інтересів українців у Словаччині. Окрім консультативних послуг, працівники центру входять до складу мобільних груп, які моніторять ситуацію щодо українців, які прибули до Словаччини, турбуються, щоб вони мали безпечний доступ до їжі, невідкладної медичної допомоги, базових гігієнічних та матеріальних потреб, а також доступ до зрозумілої інформації, на основі якої вони зможуть ухвалювати адекватні рішення щодо своїх наступних кроків.

Основна діяльність центру з надання допомоги людям у міграційних ситуаціях включає: моніторинг ситуації на місцях: працівники дізнаються приблизну кількість мігрантів на вулицях та їхні потреби (медична допомога, голод, спрага, потреба в одязі, гігієні та інші); надання правової інформації: пояснення прибулим людям значення підтвердження перебування, інформування їх про можливість подати заяву на міжнародний захист, звернення уваги на Дублінську процедуру та вручення листівок з основною інформацією; розподіл матеріальної допомоги: після моніторингу працівники центру намагаються надати матеріальну допомогу якомога більшій кількості людей.

За інформацією Міністерства з питань праці у Словаччині працевлаштовані майже 14 тисяч українців з тимчасовим притулком, найбільше українців (80,5%), це 11,1 тисяч, мають офіційний укладений трудовий договір із роботодавцями, більше 2,7 тисяч працюють за домовленістю. З восьми регіонів Словаччини найбільша кількість українців з тимчасовим притулком працює у Братиславському краї – більше 3,2 тисяч, на тисячу відстає Трнавський край – 2,3 тисячі, менше тисячі українців працюють у Кошицькому краї – 657 осіб.

Лекція пройшла надзвичайно динамічно. До заходу долучилися студенти першого і четвертого курсів ВСП «Фаховий коледж економіки, права та інформаційних технологій» спеціальності «Право» та студенти третього курсу спеціальності «Соціальне забезпечення».

Особливо вражаючим було те, що усі слухачі були надзвичайно активними під час лекції. Вони проявили великий інтерес до теми та висловили бажання дізнатися більше про різні аспекти перебування в іншій країні, особливо для тих, хто потребує правової допомоги або підтримки.

Щиро дякуємо пану Якубу Улагеру за здійснення важливої місії щодо розповсюдження корисної інформації та підвищення свідомості про правові питання серед цільової аудиторії. Ця зустріч стала ще одним важливим кроком у популяризації знань щодо правового захисту та підтримки українських громадян у Словаччині.

Від admin