Нещодавно директорка навчально-наукового інституту комунікацій Західноукраїнського національного університету Оксана Коваль виступила з доповіддю «Розвиток психологічних компетентностей працівників правоохоронних органів з урахуванням кращих міжнародних практик та принципів правосуддя, дружнього до дитини» перед ювенальними прокурорами, суддями, слідчими та дізнавачами органів Національної поліції на заході, організованому Тернопільською обласною прокуратурою, Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області та Головним управлінням Національної поліції в Тернопільській області.

Під час навчально-методичного семінару учасники обговорювали особливості захисту прав дітей, які вступили у конфлікт із законом та дітей, які потерпіли від кримінальних правопорушень або стали свідками таких протиправних дій.

Організатори заходу розповіли ювенальним прокурорам, слідчим та дізнавачам про принципи правосуддя, дружнього до дитини. Присутні зосередили увагу на тому, як можна врегулювати конфлікт поза судом за допомогою медіації в інтересах дитини, а також пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Відрадно, що Оксана Коваль є причетною до команди з реалізації цього проєкту як член міжвідомчої робочої групи «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», психолог проєкту та тренерка програми індивідуальних занять для неповнолітніх «Життєві навички».

Проєкт ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, і включає у себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання вчиненню повторним злочинам.

«Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» є дуже важливою та потрібною особливо зараз, у період введеного в Україні воєнного стану, оскільки не всі неповнолітні, які вчинили кримінальні проступки та нетяжкі злочини можуть тепер брати участь у програмі. Із прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство» від 03.03.2022 вказані правопорушення, вчинені у період воєнного стану, тепер мають бути кваліфіковані органами досудового розслідування як тяжкі злочини, які передбачають від 5 до 10 років позбавлення волі.

Попри повномасштабну війну на теренах України, дитяча злочинність не зникла. Найпоширенішим видом протиправних дій залишаються крадіжки. Іноді дітей на вчинення кримінального правопорушення штовхають навіть обмеження воєнного стану – комендантська година та відсутність можливості вільно пересуватися територією України. Тож, є багато моментів, які потребують адекватного реагування.

Окрім цього, було обговорено тему роботи медіатора, проведення медіаційних процедур, а також надання послуг у міжсекторальному центрі захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя для дітей, які постраждали унаслідок насилля «Барнахус» як моделі дружнього до дитини правосуддя.

До дискусії долучилася координаторка з міжнародної діяльності навчально-наукового інституту комунікацій ЗУНУ, юрист-міжнародник Анастасія Мартиневич. Вона розповіла про досвід застосування відновного правосуддя у Нідерландах. Зокрема, було представлено ресурс Європейського форуму відновного правосуддя «Підготовка тренерів з медіації та відновного правосуддя», де розглядаються різні техніки, методики та підходи задля створення середовища, яке сприяє відкритому спілкуванню, особистісному зростанню та зціленню під час сеансів відновного правосуддя. Доповідачка поділилася документами з анонімної медіації у кримінальних справах за участю неповнолітніх, представленими партнерами з Нідерландів – присудовими медіаторами суду м. Бреда.

Від admin